#outdoor

Winter Bellen

Methaanbellen Ingesloten in het Ijs in Abraham Lake

Winter Bellen

Ijs, door de wind gevormd zodat het lijkt alsof vloeibare golven het rood en paars van een dramatische zonsopgang weerspiegelen; een onverwachte bonus toen we aankwamen bij Abraham Lake, waar de temperatuur min 30 graden Celsius was - en de gevoelstemperatuur was nog lager.

De extreme kou zorgde er in ieder geval voor dat we veilig over het ijs konden lopen. We gebruikten stijgijzers waardoor lopen op het ijs gemakkelijk was. Zonder die ijzers zou het lopen vrijwel onmogelijk zijn geweest.

We waren gekomen om de bevroren methaanbellen in het ijs te zien, brandbaar maar oh zo bijzonder, die in de winter vaak in het meer te vinden zijn. Abraham Lake is door de mens aangelegd, en het methaangas komt van rottende planten. Als het meer in de herfst en winter bevriest komen de gasbellen vast te zitten. Als het meer verder bevriest raken andere bellen dieper ingesloten. Het resultaat is een meer dat meer lijkt om een surrealistisch abstract schilderij dan een normale watervlakte. Gelukkig blaast een harde wind de sneeuw vaak weg zodat de bellen zichtbaar worden. Als het ijs in de lente dooit komen de brandbare gassen vrij.

Naast de bellen, die abstracte beelden creëerden die leken op Rorschach-inktvlekken, schiep het ijs artistieke vormen die soms meer weghadden van kant, terwijl andere stukken wel 30 centimeter opgetild werden die prachtige tinten blauw onthulden.

Tot mijn verrassing blies de wind me over het ijs toen ik ging liggen om dit beeld van een ijsplateau vast te leggen. Fotograferen onder dit soort zware omstandigheden vereist een goede voorbereiding, zowel met een camera-uitrusting die tegen extreme kou kan als kleding die zorgt dat je je relatief comfortabel voelt. Winddichte bovenkleding en lagen zijn cruciaal. Onder mijn favorieten zijn mijn Paramo gelaagde kleding (die ik bijna overal draag), evenals mijn Canada Goose broek voor extreme koude en mijn Taiga donsjas. Vanzelfsprekend vertrouw ik ook om SanDisk geheugenkaarten. Als ik extreme omstandigheden zoals deze heb doorstaan wil ik de meest betrouwbare en snelle kaarten die ik kan vinden: voor mij betekent dat SanDisk.

 
Pinterest Tumblr

Ellen Anon

Ellen Anon vertrouwt op betrouwbare kaarten als ze te maken krijgt met extreme omgevingsomstandigheden.
Lees meer

Heb jij ooit een natuurwonder bezocht dat ook gevaarlijk kan zijn? Waar?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.