#outdoor

Onvoorspelbare Schoonheid

De Magie van een Aurora

Onvoorspelbare Schoonheid

© Ellen Anon

We reisden naar Jokulsarlon in Ijsland in de hoop om daar het noorderlicht vast te leggen boven de Glacier Lagoon. Als ik het me voorstelde leek het me dat een aurora, weerspiegeld in de lagune, en geaccentueerd door een paar ijsbergen, spectaculair zou zijn. Maar wil dat zich voordoen moet er flinke aurora-activiteit zijn, bij een hele heldere lucht.

We hadden al een paar nachten op een aurora gehoopt. Hoewel de voorspelling voor het noorderlicht uitstekend was zagen we er niets van omdat de lucht helemaal bewolkt was.

Op de nacht dat ik deze foto nam was de verwachting niet best, maar we gingen er toch op uit. Er was in het begin een beetje poollicht, maar toen werd het weer bewolkt dus we gingen terug naar de auto.

Een paar uur later dachten we dat er wat minder wolken waren, maar het was toen al midden in de nacht dus ik besloot mijn camera vlak bij de auto op te stellen. Maar toen de hemel opende met een dramatische aurora wist ik dat ik naar de oever van het meer moest. Ik rende naar beneden (met de hoop dat ik niet zou struikelen en vallen in het donker, en dat de magie nog even zou duren) en nam de tijd om een 14mm lens op mijn camera te zetten omdat ik zoveel mogelijk van de aurora en de weerspiegeling wilde vastleggen. Tegen die tijd bedekte het poollicht al een groot deel van de lucht. Om de weerspiegeling te optimaliseren zette ik het statief zo laag mogelijk, zodat de camera bijna op de grond stond. Om de belichting van de hemel en de weerspiegeling in balans te brengen (weerspiegelingen zijn bijna altijd donkerder) hield ik ongeveer 10 seconden een poetsdoek over het bovenste deel van de lens, en ging toen via een afstandsbedieningskabel verder met de rest van de 35 seconden durende belichting. Als je poollicht fotografeert kun je de belichting het beste beperken tot ongeveer 30 seconden of minder, om de bewegingen van de sterren in beeld te beperken.

Het bleek dat de aurora-voorspelling voor die nacht achteraf bijgesteld was... In plaats van een 1 of 2 zoals oorspronkelijk verwacht kreeg het nu een 7. Als je natuurverschijnselen fotografeert moet je er soms gewoon voor gaan, zelfs al zijn de voorspellingen niet optimaal
Pinterest Tumblr

Ellen Anon

Ellen Anon vertrouwt op betrouwbare kaarten als ze te maken krijgt met extreme omgevingsomstandigheden.
Lees meer

Heb jij ooit een aurora gezien?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.