#reizen

De 7 Fundamentele Dingen om je Reizen te Documenteren

Laat je Reisherinneringen na Thuiskomst Niet Verdampen

De 7 Fundamentele Dingen om je Reizen te Documenteren

Een van de grootste vergissingen bij het reizen is ervan uitgaan dat je een specifiek moment of gevoel \"nooit zult vergeten\". Of je nu uit een vliegtuig springt voor een skydive, zwemt in maanovergoten watervallen, wilde nachten beleeft op Khao San Road, die laatste stap zet op de Kilimanjaro - dat allemaal, en nog een miljoen herinneringen daartussenin. Groot en klein, episch of gevoelig.

De vraag is, hoe documenteren en behouden we deze reiservaringen, niet alleen om ze met anderen te delen maar ook voor onszelf? Er zijn een paar gemakkelijke dingen die je op elke trip kunt doen om belangrijke details, herinneringen en ervaringen vast te leggen zodat je reizen je bij blijven, lang nadat je weer thuisgekomen bent.

1. WEES EEN JOURNALIST: Neem een notitieblok mee

Foto door: João & Raquel

Een notitieblok is onmisbaar in de tas van een reiziger. Houd het altijd bij de hand om te noteren waar je bent geweest, met wie en wat je hebt gedaan.

Maak dagelijks notities zodat je jezelf niet af hoeft te vragen hoe dat gerecht ook alweer heette, of wie die persoon op je foto is, of welk meer dat ook alweer was.

Tip: Zorg dat ze dun en licht zijn, en pak voor iedere trip een nieuw blok, niet alleen om het georganiseerd te houden maar ook om je oude aantekeningen veilig te bewaren en ruimte te besparen.

2. Houd een plakboek bij

Foto door: Danny Hope

Maar niet zoals je oma's plakboek. Ik bedoel iets - wat dan ook - waar je informatie die je onderweg krijgt in kunt bewaren. Het kan een map zijn, of gewoon een Ziploc zakje. Maar bewaar alles op dezelfde plek, iedere keer als je informatie verzamelt. Bewaar flyers, visitekaartjes, bonnetjes en meer van hotels, restaurants, attracties en bedrijven die je bezocht hebt.

Zo begin je een catalogus op te bouwen van waar je geweest bent en kun je gemakkelijk websites, mailadressen en social media sites van die plekken opzoeken. Bovendien heb je dan meteen de juiste spelling of de correcte naam.

Tip: Maak aantekeningen op de kaartjes - speciaal persoonlijke die je van mensen krijgt - iver hoe of waar je ze ontmoet hebt, en of en waarom je contact zou willen opnemen. Maak als het kan een foto met of van die persoon en noteer het dossiernummer op je camera op het kaartje.

3: WEES EEN FOTOGRAAF: Leg de lokale beleving vast

Foto van: Kate Siobhan

Een plek echt documenteren vraagt veel meer dan gewoon een paar kiekjes van de straten nemen. Wat geeft je een lokale beleving? Het meest eenvoudige zijn de activiteiten die buiten plaatsvinden, op straat - van levendige markten tot werkende boeren, tot vrouwen die kleurige waterkruiken op hun hoofd balanceren. Vraag jezelf af aan welke taferelen je later de warmste herinneringen zult hebben en probeer een aantal van die momenten vast te leggen. Dit zijn een paar dingen waar je hierbij rekening moet houden:

Zoek naar dingen die luidkeels de naam van de plek waar je bent uitschreeuwen. Een lokale beleving is gebaseerd op meerdere cultuurlagen: mensen, beweging, eten, geuren, kleuren, kleding, muziek en nog veel meer. Als je een paar dingen in een beeld kunt vatten kun je anderen een idee geven van hoe die plek werkelijk is.

Tip: Respect voor de lokale bevolking is een heel belangrijke factor in dit proces. Als je boze blikken krijgt of je niet op je gemak voelt, stop dan en probeer het nogmaals op een andere straat, of vanuit een ander perspectief.

4. Leg de mensen vast

Foto van: Kate Siobhan

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste voor de meeste mensen. We worden nerveus als we mensen benaderen, maar als je glimlacht, beleefd bent en hen de foto wilt laten zien kom je meestal een heel eind. De gouden regel is: altijd eerst vragen. Het is gewoon een kwestie van je camera omhooghouden en \"Foto?\" zeggen, wat in de meeste talen wel begrepen wordt. Als ze akkoord gaan zijn hier een paar snelle tips:

Tip: Als je twijfelt, maak dan een aantal verschillende opnamen (close up, ver weg, halverwege) en beslis later.

5. Leg de details vast

Foto van: Kate Siobhan

De kleine details vergeet je later als eerste. Houd rekening met een aantal dingen:

Tip: Leer op details te letten door te gaan wandelen, alleen om rond te kijken (geen bestemming, je hoeft nergens heen). Gewoon kijken. Schrijf deze details op en kom later terug om er een aantal van vast te leggen.

6. WEES EEN VERTELLER: Dagboek

Foto van: Aya Padron

Dit is niet hetzelfde als een notitieboek. In je dagboek verzamel je jouw persoonlijke ervaringen onderweg. Neem de tijd om je te bezinnen en ervaringen te verwerken. Schrijf alles op, vragen, gedachten, verwachtingen, groei, overwinningen, plezier, verlangens en meer.

Tip: Zorg dat je alleen bent en gun jezelf de tijd. Later zul je jezelf dankbaar zijn.

7. Deel

Foto van: Lucas Jans

Of het doel nu een artikel is, een serie blog posts, Facebook of een ouderwetse diavoorstelling in je huiskamer, je hebt een verhaal om te delen. Je bent gegaan, je hebt gezien en ervaren. Door je reis vanuit zoveel verschillende invalshoeken vast te leggen heb je bergen materiaal om je te helpen een compleet en beschrijvend beeld van je reis te schetsen.

Zorg dat je tijdens je volgende reis alles perfect documenteert en je zult jezelf - en wie je dan ook maar mee zou willen nemen - echt terug kunnen brengen naar waar je toen was.
Pinterest Tumblr

Kate Siobhan

Kate Siobhan is een schrijver en fotograaf uit Vancouver, evenals bijdragend redacteur bij Matador en hoofd van de fotografie-faculteit bij MatadorU.
Lees meer

Heb jij een reistip die niet op deze lijst voorkomt?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.