#sport

Tacos, Tequila & Banditos

Altijd een Avontuur in Mexico

Tacos, Tequila & Banditos

Ik ben altijd in voor een avontuur. Tijdens mijn fotografie-carrière ben ik op heel wat bizarre plekken geweest. Ik heb bij het fotograferen van een kajak-expeditie diep in de Mexicaanse jungle aanvaringen gehad met Zapatista-rebellen, compleet met een messcherpe machete van bijna twee meter, en ik moest de rebellen omkopen met $1000 in cash voor ze me lieten gaan. Dus toen ik door professioneel kajakker, Joel Kowalski, gebeld werd over een trip naar Michoacán, Mexico was ik niet direct enthousiast.

Joel was al een paar jaar bezig om dit avontuur te plannen, en hij had een stevige ploeg atleten verzameld, inclusief Red Bull kajakkers: Rafa Ortiz en Dane Jackson.De trip klonk fantastisch en deze zone was nog nooit echt verkend door een groep kajakkers, dus ik boekte tickets en nam een vliegtuig naar Mexico met mijn broer, David, die me bij veel opdrachten assisteert.

Michoacán is niet zo maar een stukje Mexico. Toen we er aankwamen vroegen de lokale bewoners steeds waarom we in Michoacán waren. Toeristen bezoeken dit deel van Mexico niet vaak - deels omdat er al jaren een actieve drugsoorlog gaande is, waardoor er in deze regio veel bloed vergoten wordt. Maar we waren niet gekomen voor gevechten; we wilden gewoon een paar gigantische watervallen vinden waar nog niemand overheen gegaan was.

Op onze eerste opnamedag hakten we ons een weg door een ravijn bij een broeierige 35 graden, naar een 12 meter hoge waterval in de Rio Hoyo del Aire; daar ontmoetten we ploeg kajakkers terwijl ze over de eerste afdaling in deze niet in kaart gebrachte rivier peddelden.

Gelukkig ging alles helemaal goed. De grootste zorg bij kajak-expedities is dat als er iemand gewond raakt het heel erg moeilijk is om ze voor medische zorg uit een ravijn te krijgen.

Onderweg terug smulden we van straattacos van een kraampje langs de weg vlakbij de stad, en dronken bier en tequila om onze succesvolle dag te vieren. We betaalden maar $23 - en dat voor 10 hongerige 'dudes' die een gigantische berg tacos hadden opgegeten.

Na zo'n geweldig begin van de trip besloten we de goden te verzoeken en de volgende morgen een paar watervallen op een paar uur afstand van onze basis in Uruapan te gaan verkennen.

Na een hele dag rijden en lopen vonden we alleen watervallen die uitkwamen op rotsen. Moe en hongerig besloten we te stoppen om iets te eten in een klein stadje voor de lange rit naar onze basis Uruapan.

Als we niet zo uitgeput waren geweest denk ik dat we doorgebeten zouden hebben, en een stuk eerder waren gaan rijden. Autorijden in het donker kan link zijn in Mexico. Na ongeveer een uur kwamen we een wegversperring tegen met Mexicaanse soldaten met M-16 machinegeweren (regeringstroepen kunnen in sommige gebieden even corrupt zijn als de drugskartels) dus we waren allemaal gespannen. Gelukkig had onze gids een vlotte babbel, en na een snelle inspectie van het voertuig lieten de soldaten ons weer vertrekken. Ongeveer 20 minuten later kwamen we een stapel rotsblokken tegen die de weg versperden, en uit het duister verschenen mannen met zwarte maskers en AK-47 aanvalsgeweren. Ze omsingelden de voertuigen en schreeuwden in het Spaans dat we stil moesten blijven zitten. Een moment lang leek dit het ergst mogelijke scenario, en we zouden op zijn minst beroofd worden. Kidnapping op bestelling komt tegenwoordig ook veel voor in delen van Mexico.

Na wat een HELE lange tijd leek werd duidelijk dat de mannen met de wapens in feite burgerwachten waren die op zoek waren naar drugkartels die drugs smokkelden. Uiteindelijk lieten ze ons gaan. We kwamen heel laat terug bij onze basis in Uruapan en gingen naar bed.

Toen we in het vliegtuig terug naar de USA stapten vroeg ik me af of ons geluk zou zijn opgeraakt als we een paar dagen langer gebleven waren.

Mexico is altijd een avontuur, maar op deze trip lukte het ons om een paar spectaculaire foto's te maken van watervallen die nog nooit iemand was afgegaan in een kajak.
Pinterest Tumblr

Lucas Gilman

Lucas Gilman legt wereldwijd actiesporten vast vanuit een extreem perspectief.
Lees meer

Ben jij ooit in een situatie beland waarbij je blij was dat je het geluk aan je zijde had?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.