#reizen

Schetsen van Spanje

Reizen Brengt Je Naar een Nieuwe Omgeving met Nieuwe Personages

Schetsen van Spanje

De definitie van reizen heeft inherent te maken met plaats - een verandering in geografie, een beweging langs deze of gene breedtegraad - maar door te reizen ervaar je evenzeer andere mensen als een andere omgeving.

Foto door NASA Goddard Space Flight Center

Wat hier volgt is een korte blik op de effecten die personages die ik ontmoette terwijl ik in Spanje woonde, reisde en af en toe Engelse les gaf op me hebben gehad.

 

Douanier

Foto door Noborder Network

Hij draagt marineblauw, van zijn militaire hoed tot zijn middel - de rest is verdwenen achter het douanehokje voor me. Hij kijkt geen moment op van zijn papieren, kijkt me niet aan maar alleen naar mijn document. De afgelopen vier uur heb ik aan hem en aan dit moment gedacht. Welke vragen hij me gaat stellen. Of ik ze zal begrijpen. Wat er gebeurt als dat niet zo is.

Foto door Ian Mackenzie

Hij zegt niets, hij knikt alleen. Ik loop door, check het paspoort. Er staat geen stempel in.

 

Carmen

Foto door Africa Mayi Reyes

Ze wacht al maanden op mij, of op iemand zoals ik. Ze verdient haar geld als massagetherapeut, en als hospita voor gretige buitenlanders die tijdelijk onderdak nodig hebben. We ontmoeten elkaar in de lobby van een hotel. Ze lijkt een jaar of 37, lang, karamelkleurige huid, ravenzwart haar, groene ogen die direct door je heen kijken, maar je op de een of andere manier toch niet aankijken.

Foto door Jacobo Canady

Haar appartement kijkt uit op de rivier, ongeveer 50 meter van een brug die ik meer dan 100 keer zal fotograferen. Een maand lang zal ik in een kamer van zo'n 15m2 in haar appartement wonen, tegenover de kamer van haar zoon van acht, die nu 11 of 12 moet zijn, en heeft gezien dat talloze andere vreemden in die kamer sliepen.

 

Jose Maria

Foto door Fran Villena

Jose Maria is de onruststoker in een van mijn lessen aan de I.E.S. Mediterraneo — de brugklassers - en toch ook degene die de meest serieuze bijdragen levert. Hij doet elke dag gel in zijn haar, behalve op de dag dat hij binnenkomt met een blauw oog - van zijn vader. Dan ligt het plat. Hij vertelt me hoe het gebeurd is, zijn stem zacht en timide, maar in beter Engels dan ooit. Dan wordt hij afgeleid, maakt luidruchtig een grap tegen de leerling naast hem.

Foto door Jose Rambaud

La Linea de la Concepcion — beter bekend als La Linea, wat “de lijn” betekent — is de laatste stop in Spanje op weg naar Gibraltar waar ik heen ben gekomen om Engelse les te geven (of daar bij te helpen). Het is van nature een grensstadje en de hele identiteit van deze plek - en misschien daardoor ook de inwoners - is gebaseerd op het feit dat het een tussenzone is, een grijs gebied van vermengde culturen.

 

Anouar

Foto door Gianni Cumbo

Anouar is een Marokkaanse semi-professionele body boarder en manager van een van de meest populaire bars in La Linea. Hij spreekt Engels, Spaans, Frans en Arabisch - en allemaal perfect, voor zover ik weet. Hij ziet er uit als zo'n man in de film die in slow-motion uit een zwembad komt, met als enig doel de vrouw waar je van houdt uit je leven te verwijderen. Lang, sterke armen, een dikke nek, hij heeft veel gekregen en de natuur heeft het met een gelijkmatige penseelstreek verdeeld.

Foto door Antonio

Hij woont in een vervallen appartement. Hij rijdt in een armoedig wit busje dat is overgeschilderd met muurverf. Hij is misschien wel de aardigste persoon die ik ooit zal ontmoeten.

 

Rafa

Foto door Jesus Solana

Rafa is de zoon van onze huisbazen, twee van de rijksten in La Linea, en het kanaal waardoor alle informatie tussen ons en hen wordt doorgegeven. Hij is 19, slank met jeugdige spieren. Zijn manier van doen eist inherent respect van iedereen behalve de persoon waartegen hij spreekt, omdat hij het gewicht van wat je zegt in zich opneemt in plaats van het af te ketsen om zijn eigen mening te kunnen uiten.

Foto door Jose Antonio Cartelle

Toen we er net kwamen wonen vond ik zijn oude paspoort, lang verlopen, met ezelsoren, in de la waar we al onze huurcheques legden. Op de foto was hij niet ouder dan drie. Waarom heeft een kind van drie een paspoort nodig?

 

Encarni

Foto door jsayer

Encarni is de vrouw van een van mijn leraren (die, om duidelijk te zijn, mij niet onderwijzen, maar die ik help bij het onderwijzen). Ze heeft me gevraagd om haar te helpen met haar Engels, maar om eerlijk te zijn heb ik geen idee waarom. Ze loopt tegen de 40, maar ziet eruit als 32, met lang, roodbruin haar en een gebrek aan zelfvertrouwen waardoor ze nog jonger lijkt. Haar familie komt uit Ronda, waar ze iedere lente naar teruggaat om te helpen bij de varkensslacht.

Foto door Africa Mayi Reyes

Op een dag vraag ik haar mij te leren rijden in een handgeschakelde auto. Ze stemt toe. We gaan naar een leeg parkeerterrein. Ik faal spectaculair - vele keren.

 

De Argentijnse Grillmaster

Foto door Jonathan Willier

Hij is elke avond de baas aan de grill, zijn kleine gezicht valt in het niet bij zijn onderarmen, waarvan er altijd tenminste één een mes in de buurt heeft. Hij bereidt de meest zielsbevredigende stukken vlees die ik ooit zal eten, altijd voorgesneden in kleine vierkantjes. Dat deed mijn moeder vroeger ook.

Foto door Andres Nieto Porras

Hij is zo stil dat het intimiderend wordt. Het lijkt vreemd dat iemand die je iets geeft dat zoveel impact heeft, je dag zo verandert, dat doet zonder veel emotie te tonen.

 

Mar

Foto door David Figuera

Het is Mar's wens, altijd, om in Sevilla te zijn. New York, Berlijn of Parijs, natuurlijk, maar ze is redelijk. Ze haat deze stad — de beperkte levenservaringen, het gebrek aan nieuwsgierigheid, de voorspelbaarheid.

Foto door Julian Lobo Millan

Deze stad, de laatste klif van de aarde die van het Iberische schiereiland de Middellandse Zee insteekt en Gibraltar kust; waar twee continenten en drie landen dichterbij elkaar zijn dan mijn ouderlijk huis en de middelbare school waar ik op zat; een dunne strook beschaving die steeds smaller wordt door de zee.
Pinterest Tumblr

Jason Wire

Jason Wire studeerde in 2010 af aan de Vanderbilt University en bracht het jaar daarna door met schrijven en het geven van Engelse les in Spanje. Sindsdien is hij bijdragend redacteur van Matador Network en momenteel schrijft hij ook voor Urban Daddy. Hij woont in Manhattan.
Lees meer

Wie is de meest interessante persoon die jij tijdens je reizen hebt ontmoet?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.