#dieren

Bereid je Voor op het Onverwachte

Een Teder Moment tussen een Moeder en haar Jong

Bereid je Voor op het Onverwachte

Tijdens een opdracht in de Serengeti in Tanzania maakte ik foto's van een groep nijlpaarden bij een poel die zich had gevormd als gevolg van het recente seizoen van \"lange regens\". Er waren letterlijk tientallen nijlpaarden in alle leeftijden en maten op een stuk grond dat niet groter was dan een half voetbalveld. Er liep maar weinig stromend water naar deze natuurlijke poel, maar de nijlpaarden leken geen problemen te hebben met de schijnbaar onhygiënische omstandigheden.

Nijlpaarden kunnen territoriaal, agressief en onvoorspelbaar zijn, dus mijn eerste prioriteit was veiligheid. Ik vond een plek op de oever die beschut werd door een hoge granietbank, en mijn gids deed dienst als spotter en uitkijk.

Ik moest een groot gebied bestrijken, met fotomogelijkheden die het gehele landschap, de oever aan de overkant en close up-acties konden behelzen. Ik legde 3 Nikon camera's klaar, een met een 200 – 400 mm f4 lens, een met een 24 – 70 mm f2.8 lens, en de laatste met een 70 – 200 mm f2.8 lens. De zon zou ondergaan tijdens de shoot, dus ik moest rekening houden met sluitersnelheid, diafragma en ISO bij de veranderende lichtcondities. Mijn camera's staan altijd aan, in continu-opname-modus, en ik gebruik het liefst sluiterprioriteit om scherpe beelden te garanderen. Ik hield mijn lange lens op een gevouwen statief met balhoofd, en ging op de rotsen zitten om meer op de ooghoogte van de dieren te komen.

Terwijl ik twee happende nijlpaarden recht voor me fotografeerde zag ik aan de grens van mijn gezichtsveld beweging op de oever links van me. Tot mijn verrassing zag ik een koe (vrouwtjesnijlpaard) buiten het water, samen met haar pasgeboren jong. Zulke waarnemingen zijn zeldzaam in de natuur, omdat nijlpaardmoeders hun jongen erg beschermen en hen zelden het water uit laten gaan.

Om het moment vast te leggen moest ik de camera die ik gebruikte laten vallen, mijn tweede camera met lange lensoptie grijpen, focussen en de opname maken. Ik kon maar drie snel opeenvolgende opnamen maken voor de twee weer in het troebele water verdwenen. Het moment duurde minder dan 20 seconden. Ik ging verder en legde die middag nog veel meer beelden vast, terwijl ik bad dat ik deze volstrekt unieke opname niet had verknald.

Toen ik die nacht eindelijk beelden kon dowloaden en back-ups kon maken was ik dolblij. Ik had een heel teder moment tussen de moeder en haar jong vastgelegd die middag. Toen ik het beeld goed bekeek viel het me op dat de ogen en oren van het jong bijna even groot zijn als die van de moeder; toch zal het jaren duren voor het jong opgroeit tot een \"full size\" volwassen dier.

Dit zijn de momenten waar wij fotografen voor leven - een enkel beeld dat een emotie, een gevoel overbrengt, of een stortvloed aan herinneringen oproept. Wees dus voorbereid. Je wilt niet teveel van dit soort kansen missen!

Tip van de fotograaf

Padvinders en beroepsfotografen hebben een ding gemeen - wees voorbereid!

In de 44 jaar dat ik camera's vasthoud kan ik me letterlijk honderden beelden herinneren die ik graag had willen maken, als ik maar een beetje beter voorbereid was geweest. Deze lessen zijn vaak moeilijk te accepteren, maar uiteindelijk wordt je er een betere fotograaf door.

In staat zijn om op de actie te anticiperen en de juiste apparatuur bij je hebben zijn de eerste stappen die je kans vergroten om dat ene, ultieme beeld vast te leggen. Voor natuurfotografen betekent dit dat je het gedrag van de dieren moet begrijpen, evenals de omgeving die je tijdens een opdracht tegenkomt. Het onderzoeken van patronen zoals eten, paren, spelen en migratie kan het kritieke verschil maken tussen het beeld vastleggen en het volledig missen. Wat betreft uitrusting, de juiste lenzen op verschillende camera's, volle batterijen en heel veel geheugenkaarten zijn een must. Het is een regel in de natuur dat de beste kansen voor de fotograaf zich voordoen als je batterijen leeg zijn, of je geheugenkaarten vol!
Pinterest Tumblr

Cesar Aristeiguieta

Cesar Aristeiguieta is een bekroonde expeditie- en reclamefotograaf die de grootsheid van mensen en de natuur vastlegt.
Lees meer

Welke wonderbaarlijke ervaringen heb jij met je camera kunnen vastleggen?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.