#reizen

Een Dag. 50.000 Dromedarissen.

24 Uur op de Grootste Dromedarismarkt ter Wereld

Een Dag. 50.000 Dromedarissen.

Tijdens de heilige maand Kartik dalen de gelovigen neer op de stad Puskar in Rajastan, waarvan gezegd wordt dat Lord Brahma hier een lotusbloem liet vallen om het meer te vormen die de stad omringt. Tienduizenden gelovigen komen baden in Pushkar Lake, iedere dag meer als de volle maan, de heiligste dag, nadert.

Tegelijkertijd stromen de toeristen naar de stad voor de Pushkar Dromedarismarkt, een van de grootste veemarkten ter wereld die tegelijkertijd plaatsvindt. Als je vroeg komt kun je de tienduizenden dromedarissen over de horizon binnen zien stromen. Tentsteden duiken op rond de marktplaats voor de herders en hun families. Er is een arena voor evenementen die de hele week duren, en er worden verschillende reuzenraderen gebouwd. De stoffige straten naar Pushkar staan vol met kraampjes waar van alles verkocht wordt, van kostbare kasjmier tot dromedarisdecoraties.

De heilige beweging van meer dan 50.000 baders wordt vlak tegen het schijnbaar bizarre spektakel van 50.000 dromedarissen aangeduwd, en gedurende twee weken dijt Pushkar uit tot bijna 200.000 mensen. Zo zag een van mijn dagen tijdens de markt van dit jaar eruit.

 

 

 

Vrome hindoes gaan bij zonsopgang naar het meer, terwijl de stad het warme, oranje licht van de rijzende zon opzuigt. Er zijn 52 \"ghats\" (baadplekken) in Pushkar, en hoewel het niet toegestaan is om de baders te fotograferen is het onmogelijk om een foto van de stad te maken zonder er ten minste een paar af te beelden.

 

 

 

Om half zeven 's ochtends krioelt het van de fotografen die het ochtendlicht willen vastleggen. Ik zie mediatags van Nat Geo, \"big shots\" met assistenten, en meer felbegeerde \"Beige\" lenzen en mega-zooms dan bij een Canon-conventie. Veel van de herders proberen de camera's te ontwijken terwijl ze hun normale bezigheden uitvoeren. Ik besluit om me uitsluitend op de dromedarissen te concentreren tot ik een herder een glimlach kan ontlokken.

 

 

 

Het werkt. Het lukt me niet alleen om deze twee te laten giechelen - door om mezelf te lachen als ik in een van de vele hopen mest stap - maar als ze klaar zijn hun hoofden te schudden vragen ze me direct een foto van hen te nemen met een prijswinnende dromedaris.

 

 

 

En dan wordt ik zomaar uitgenodigd voor een kop chai en een ontbijt. Voor het grootste gedeelte laat ik mijn camera met rust en geniet van het ontwaken van de marktplaats - ik zit bij een warm vuur, eet versgebakken chapati, drink chai en krijg de wind van voren over mijn tatoeages.

 

 

 

Het centrale doel van de markt is het kopen en verkopen van dromedarissen. Herders - allemaal mannen - zoeken hun weg door de massa dieren en kijken naar poten, gangen, tanden. Ik zou je niet kunnen vertellen waar ze over onderhandelen, maar het is fascinerend om te zien.

 

 

 

Deze kerel staat te overdenken wat hij van deze specifieke dromedaris vindt. Het dier heeft een gewonde poot, maar het is nog maar een jong, met veel potentieel, en wordt voor een goede prijs aangeboden. \"Window shopping\" in Pushkar.

 

 

 

Heilige mannen dwalen rond zowel het meer als de marktplaats, met kleine blikjes voor giften. Ze worden sadhus genoemd of, meer liefdevol, babas. Het leven van een sadhu is zwaar: Ze verbreken hun familiebanden en wijden zich aan hun geloof, voortdurend op bedevaart van de ene stad naar de andere tot het eind van hun dagen.

 

 

 

Tijdens de drukkende hitte van de namiddag neem ik een pauze om verse lassi te drinken en uit te rusten. Hoewel de marktplaats groot en wijdopen is, zijn de eeuwenoude straatjes van Pushkar nauw en kronkelig. Met deze menigte sta je schouder aan schouder, en kruispunten komen soms helemaal stil te liggen.

 

 

 

Nadat ik een tijdje op de open veranda van mijn hotel had rondgehangen, met uitzicht op het meer, besluit ik dat de grootste hitte van de dag voorbij is en ga terug naar de marktplaats voor de zonsondergang. Onderweg stop ik bij de Pushkar Arena, waar de dromedarisversierwedstrijden, snorwedstrijden en andere evenementen plaatsvinden.

 

 

 

Toeristen worden met karretjes over de marktplaats gereden. Ik ben jaloers op dat schaduwrijke, ontspannen vervoer, maar ik vind dat je de marktplaats het best te voet kunt ervaren. Als ik niet te voet was geweest zou ik nooit een ontbijt hebben gedeeld met dromedarisherders bij zonsopgang, of hun traditionele pijp gedeeld in de schemering.

 

 

 

De zon zakt onder de horizon, en de herders beginnen hun dromedarissen te beladen en verspreiden zich voor de nacht. Sommigen vertrekken helemaal als hun zaken zijn geregeld. Overal op de marktplaats krinkelt rook de wazige oranje lucht in terwijl herders en hun families voor het avondeten zorgen.

 

 

 

Het gaat schemeren en de zon verdwijnt nog meer. De lucht blijft heel lang roze. Alles voelt stil.

 

 

 

Families verzamelen zich rond vuren in de tentstad, een zacht geroezemoes in Hindi, Punjabi en andere dialecten. Vuren sissen en knetteren, terwijl ontsnapte vonken door de koud geworden nachtlucht wervelen. Achter deze familie draaien de reuzenraderen tot diep in de nacht.

 

 

 

Pushkar doet alles behalve slapen. De restaurants zitten vol met toeristen; de nauwe straatjes wemelen van de Indiase families die gefrituurde zoetigheden en samosas kopen; anderen gaan naar de marktplaats voor de reuzenraderen of om nieuwe armbanden te kopen, felgekleurde sari's of fraaie, handgeweven tapijten. Heilige mannen en vrome hindoes barsten in zingen uit, en dansen en drummen overal in de straatjes. Hier treedt een vuurslingeraar uit een groep zigeuners op voor toeristen buiten de stad.

 

 

 

Er staat een eenzame dromedaris in het maanlicht. Het is laat, en er zijn geen andere geluiden. Ik ben verrast door hoe ver ik kan kijken. Terwijl de vrome gelovigen baden in Puskar Lake ga ik achteroverliggen en baad in het maanlicht.
Pinterest Tumblr

Kate Siobhan

Kate Siobhan is een schrijver en fotograaf uit Vancouver, evenals bijdragend redacteur bij Matador en hoofd van de fotografie-faculteit bij MatadorU.
Lees meer

Welke bazaar of welk festival in het buitenland heb jij wel eens bezocht?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.