#outdoor

Bergen, Sterren en Mensen

Een Ronddolende Fantasie Leidt tot een Reis naar Nepal

Bergen, Sterren en Mensen

Ik bleef uit het raam links van me kijken naar de prachtige landschappen beneden. De groene heuvels vormden terrassen als traptreden zo ver als mijn ogen reikten. Ik was gefascineerd tot ik de propeller van het vliegtuig direct naast me opmerkte.Hij draaide zo wankel en onregelmatig dat ik mijn ogen (en mijn gedachten) naar de voorkant van het vliegtuig probeerde af te wenden.Ik leunde uit mijn stoel naar het midden van het vliegtuig om een glimp van de cockpit op te vangen. De aanblik van Lukla, een kort, steil stukje asfalt dat is uitgehakt uit een klif en een vliegveld wordt genoemd wist mijn aandacht gemakkelijk af te leiden.

 

De Dhudh Kosi River stroomt krachtig door de laaggelegen delen van de Khumbu-vallei. Dit is een foto die ten zuiden van Namche Bazaar genomen is. De brug op de achtergrond is vorig jaar gebouwd nadat overstromingen het belangrijkste deel van het pad weg hadden gevaagd.

 

Het was een reis waar ik al drie jaar mee bezig was. Laat op een avond lieten drie van ons ons afleiden van ons huiswerk en begonnen te fantaseren terwijl we foto's van de nachtelijke hemel in het Himalaya-gebergte bekeken. Die avond spraken we af onze doctoraalstudie te onderbreken en naar het Mount Everest basiskamp te reizen om onze eigen versies van die foto's te maken. Nu onze reis werkelijkheid geworden was, was de volgende stop na Kathmandu Lukla Airport, dat functioneert als een startpunt voor het basiskamp.

 

De bergtoppen van het Himalaya-gebergte worden meer uitgesproken als je de vallei uitklimt.Op deze foto, net buiten Gorak Shep, zie je links Mount Pumori die 7,161m hoog is.

 

We liepen Lukla uit en namen het pad dat omhoog leidt in de Khumbu-vallei. Tijdens de klim de vallei uit konden we voelen hoe het landschap veranderde. Van groene bomen met hier en daar watervallen kwamen we op lange vlakke stukken met besneeuwde bergtoppen in de verte. We kwamen uiteindelijk vijf dagen later aan in het basiskamp, en heel vroeg de volgende ochtend konden we de nachtelijke foto's maken die de inspiratie voor deze trip hadden gevormd. De met sterren bezaaide hemel, onderbroken door de schaduwen van de dreigende bergtoppen in de verte, was fascinerend. Met deze beelden in ons geheugen begonnen we aan de tocht terug naar beneden.

 

De hoofdlampen van bergbeklimmers verlichten het pad naar Kalapathar (waarvan de top niet te zien is). Kalapathar, 5,643m hoog, staat in de schaduw van de Pumori die in het midden te zien is.

 

Tijdens de terugtocht werd mijn oog steeds getrokken door de mensen die in dit gebied leven en werken. Ik heb me vrijwel altijd gericht op landschapsfotografie, dus dit was een nieuwe ontwikkeling voor me.

 

Een man draait een kleipot op een pottenbakkersschijf in het historische stadscentrum van Bhaktapur. Achter hem, onder het plastic, ligt zijn hele voorraad klei.

 

Het duurde tot ik weer terug was in Kathmandu om een idee te krijgen van wat ik probeerde vast te leggen met de mensen in wiens leven ik binnenstapte.Het was de interactie met hun geschiedenis en hun architectuur die me werkelijk fascineerde.Op een van onze laatste dagen in Nepal viel alles eindelijk samen toen we Pashupatinath bezochten, de meest heilige hindoetempel van het land.De mensen vierden net Dashain, een van de belangrijkste festivals van het jaar, toen ik een man zag uitrusten in een kleiner heiligdom net buiten het voornaamste tempelcomplex.

 

Hoewel dat beeld me bijblijft is een ander deel van het Dashain-festival de aanblik van alle kinderen die overal in de stad vliegeren met vierkante papieren vliegers. Wat me tot op de dag van vandaag zo helder bijgebleven is, is de pure vreugde op hun gezichten terwijl ze hun vliegers door de lucht trokken, ze achterna holden als ze vielen, en af en toe rare gezichten trokken naar de camera.

 

Een kind neemt een pauze van het vliegeren in Bhaktapur om een gek gezicht te trekken voor de camera. 

 

Verhaal door:David Freese
Pinterest Tumblr

SanDiskStorytellers

SanDisk Storytellers zijn alledaagse mensen die hun herinneringen vastleggen zodra de gelegenheid zich voordoet.
Lees meer

Welk onderdeel van reizen is jouw favoriet?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.