#reizen

Magisch Schotland

Ijskoude Lichten Onthullen de Schoonheid van het Schotse Platteland

Magisch Schotland

Afgelopen januari was ik in de gelegenheid om voor de eerste keer Schotland te bezoeken. En hoewel een bezoek midden in de winter niet de meest aantrekkelijke optie lijkt, werpen de koude, grijze dagen een fris (of zelfs ijskoud) licht op de schoonheid die het Schotse platteland biedt. Ondanks het natte weer was het gemakkelijk te zien waarom zo veel mensen verliefd worden op dit land.

Op een bustour vanuit Edinburgh ging ik naar het noordwesten, het Schotse platteland op. Na vertrek uit Edinburgh's drukke stadscentrum, liet ik de stad achter me en bevind me tussen bruisende beekjes en griezelige bossen.

In een pastelroze bed & breakfast op een kleine open plek in een bos, even beroemd om de fantastische keuken als om vriendelijkheid, begon ik aan een warme lunch met uitzicht op het kleine meertje en het omringende bos. Met een kleine terriƫr die me gezelschap hield en een gezellig vuurtje in de hoek was dit alles wat ik me van Schotland had voorgesteld.

Met verschillende heerlijke Schotse kazen en lokale vleessoorten duurde onze maaltijd uren. Toen de druilerige regen eindelijk ophield waagden we ons in het bos om een bruisend stroompje te vinden. Het geluid van stromend water en het donkere, natte mos op de grond onder onze voeten werkte troostend. Na pas een paar korte uren buiten Edinburgh te zijn geweest voelde mijn trip naar het platteland als een schok voor al mijn zintuigen. De tijd vertraagde daar bij Monachyle Mhor, en over de volgende dagen zou hij alleen maar trager verstrijken.

Tijdens mijn tour over het platteland stopten we regelmatig om schilderachtige uitkijkpunten en panoramische vergezichten te bezoeken. Kijkend over lochs of midden in een vallei was het moeilijk om niet onder de indruk te raken van de beelden en geluiden van Schotland. Alles was rustig hier, en met beperkte mobiele ontvangst bracht ik mijn tijd door met uit het busraam kijken, of vroege ochtendwandelingen maken. Ik kon mijn ogen niet van het landschap afhouden. Van een afstand leek de wereld enorm en grandioos. En van dichtbij, met nat mos onder mijn laarzen en overstroomde meren die over mijn wandelpaden spoelden leek de wereld misschien naargeestig, maar ik wist dat er ook sprake was van echte magie.

Normaal gesproken houd ik niet van bestemmingen met kou, maar Schotland's grijze, natte en druilerige weer (in Schotland gebruiken ze het woord\" dreich) riep me een halt toe. Niet in het minst omdat de Atlantische wateren van Loch Fyne overstroomden tijdens mijn korte bezoek. De vele tinten grijs en blauw lieten de andere kleuren van het Schotse platteland alleen maar meer opvallen: de geruite wollen kilts, de groene grasheuvels, de pastelkleurige huizen, de zwarte leisteen en natuurlijk, de amberkleurige whisky. Schotland mag misschien niet de meest kleurrijke plek lijken, ik ben nog nooit ergens geweest waar het zo verfrissend was.

*Slainte! *
Pinterest Tumblr

Adam Groffman

Adam Groffman is een freelance schrijver en reisblogger die in Berlijn woont.
Lees meer

Wat is jouw favoriete winterbestemming?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.