#reizen

Less is More in Jaipur

De Lokale Sfeer in India Vastleggen

Less is More in Jaipur

Ik weet dat de beste manier om mezelf te pushen en een betere fotograaf te worden is door foto's te maken, foto's te maken en nog meer foto's te maken. Als ik daarbuiten ben met mijn camera gebeuren er goede dingen. Hoe meer foto's ik maak hoe meer geluk ik krijg, en er worden onvermijdelijk nieuwe beelden toegevoegd aan mijn portfolio.

Tussen opdrachten in leg ik mezelf op om mensen en plekken te fotograferen die me inspireren. Tijdens een recente opdracht in Dubai gaf ik mezelf een opdracht voor een plek die ik altijd al wilde fotograferen: India. 

Vanaf Dubai was het een goedkope vlucht van drie uur naar Jaipur, India. Ik zou maar twee dagen hebben om te fotograferen, maar dat was geen probleem. Dit was een introductie; een soort voorafje op een plek waarvan ik weet dat ik er terug zal komen. Het was mijn missie om het rustig aan te doen en lekker rond te dwalen met mijn camera, met gelukkig toeval als mijn gids, en zonder agenda: fotograferen voor mijn plezier.

De \"minder is meer\" mantra werkt goed voor mij als het om fotografie gaat. Of het nu gaat om eenvoud in de compositie en inkaderen of de uitrusting die ik meesjouw. Ik heb veel camera's en lenzen om uit te kiezen, maar ik kan maar met een oog door de zoeker van een camera tegelijk kijken. Ik weet ook dat hoe langer ik mijn oog bij die zoeker houd, hoe meer fantastische foto's ik krijg - dus ik nam maar twee camera's en twee lenzen mee. Nikon D4 met een 85mm en Nikon D800E met een 35mm lens.

Ik ben al heel lang een voorstander van het verkennen van je onderwerp, met je oog bij de zoeker en dan rondlopen, dichterbij, verder weg - een soort compositiedans. Ik zeg tegen beginnende fotografen dat ze hun zoomlens op het uiterste moeten instellen en in plaats van aan de zoomring te draaien hun voeten moeten gebruiken, om te zien hoe het onderwerp verandert in relatie tot de andere elementen binnen het frame. Je concentreren op kleine details kan het verschil betekenen tussen een goede en een fantastische foto, waarbij een heel kleine verandering in camerapositie het essentiële verschil maakt.

Ik heb veel fotografen gezien die gebukt gingen onder een te uitgebreide uitrusting, meer een last dan een zegen. Er is geen lens het beste voor alle situaties, maar er is er een die het beste is voor veel omstandigheden, en de uitdaging om binnen de beperkingen van je uitrusting te werken kan je vaardigheden aanscherpen en je helpen om nieuwe beelden te zien.

Ik weet uit ervaring dat ik me veilig en comfortabel moet voelen in mijn nieuwe omgeving om optimaal te presteren. India is nieuw voor mij en hoewel Jaipur minder druk is dan een paar van de grotere steden in India zoals Bombay, Mumbai en Calcutta, is het nog steeds pure kleur en chaos. Het maakt een enorm verschil als ik iemand bij me heb om me in de gaten te houden, iemand die ik kan uitleggen waar ik naar op zoek ben en die de taal spreekt als ik op een probleem stuit. 

Ik zei tegen mijn gids Janu dat ik in de Pink City wilde rondwandelen en ontdekken terwijl het licht veranderde van late namiddag naar schemering en nacht. Hoewel zijn instinct hem ingaf om me alle toeristische hoogtepunten te laten zien wilde ik gewoon de plekken zien waar mensen woonden en werkten, om de sfeer te proeven en de plek te leren kennen. Dus dat deden we. 
Pinterest Tumblr

Steve Simon

Steve Simon: gepassioneerd over het vastleggen van de schoonheid en het drama van het menselijke bestaan.
Lees meer

Wat is jouw \"beste\" fotografie-uitrusting?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.