#dieren

Hoop voor Orang Oetan-wezen

Liefde en Overleven op Borneo

Hoop voor Orang Oetan-wezen

Orang oetan-moeder Simona, met haar geadopteerde en haar eigen jong in Kalimantan, Borneo.

Een van de doelen op mijn \"levenslijst\" was het fotograferen van een orang oetan-moeder en haar jong in het wild. Je krijgt ze echter maar zelden te zien, hoewel ik in de afgelopen jaren heel vaak op Borneo ben geweest voor natuurreportages. Dus besloot ik te ontdekken hoe dat komt.

Ik slaagde erin exclusief toegang te krijgen tot de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) - het Nyaru Menteng centrum voor rehabilitatie en herintroductie van orang oetans in Kalimantan, Borneo. Daar fotografeerde ik een paar van de ruim 600 orang oetan-wezen die al jong van hun moeders waren gescheiden, en leerde meer over hun leven. Het toegewijde team bij BOSF redt jonge orang oetans van de illegale huisdierhandel en bosbranden, en geeft hen een tweede kans.

Het is hartverscheurend als ik de orang oetan-wezen van dichtbij fotografeer, en me realiseer dat wij mensen de reden zijn dat ze in één klap het woud dat hun thuis is, hun enige familie en hun vrijheid kwijt zijn geraakt.

Maar er is een foto die me ontzettend inspireert: de foto van een orang oetan die Simona heet. Ze was jaren geleden al door BOSF Nyaru Menteng opnieuw uitgezet op een semi-wild eiland en heeft met succes zelf een jong gekregen en tegelijkertijd het jong van een onervaren orang oetan-moeder geadopteerd en verzorgd alsof het van haar was.

Simona's moederinstinct is overduidelijk in deze foto, omdat ze niet alleen haar eigen jong beschermt maar ook het jong van een andere orang oetan om het voortbestaan van de soort veilig te stellen, ook al is Simona een wees die haar moeder verloor toen ze zelf nog een baby was.

Foto's kunnen echt empathie opwekken en verandering teweeg brengen. Als natuurfotograaf maak ik dat elke dag mee, en het inspireert me om met elke foto en ieder verhaal dat ik met de wereld deel net dat kleine beetje verschil te maken, om te zorgen dat we iets meer begrijpen van de wereld om ons heen en ons er iets meer betrokken bij voelen.
Pinterest Tumblr

C.S. Ling

C.S. Ling legt bedreigde diersoorten en verdwijnende landschappen vast in Azië en rond de Stille Oceaan.
Lees meer

C.S. Ling stelt dat foto's in staat zijn om veranderingen teweeg te brengen. Hoe heeft fotografie jouw leven veranderd?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.