#sport

Niet Omhoog Kijken

Eerste Poging op een Gevaarlijke Ijsklimroute

Niet Omhoog Kijken

Helmcken Falls, gelegen in Wells Grey Provincial Park in British Columbia, is de op drie na hoogste waterval in Canada met een hoogte van 141 meter. Het water stort naar beneden over een natuurlijk amfitheater waar de mist van de waterval vastvriest aan de overhangende en horizontale rots. Twee van 's werelds beste ijsklimmers, Will Gadd en Tim Emmett, hebben hem ontdekt, en ik was erbij om ons avontuur vast te leggen.

Will en Tim hebben deze sterk overhangende grot als eersten ontdekt en beklommen. De unieke manier waarop het ijs aan de rots vastzat, en de mogelijkheid om bouten in de rots aan te brengen, maakte het mogelijk om de bevroren muren veilig te beklimmen, met de zekerheid dat hun materiaal het niet zou laten afweten.

Ik moest ontzettend voorzichtig zijn bij deze fotoshoot - ik stond regelmatig recht onder dit soort vrijhangende ijsdolken

De klimmers baanden zich een weg tussen de ijsdolken die over de hele grot verspreid hingen. Veel daarvan waren even zwaar als een auto en waren uiterst instabiel. Ze vielen soms zo maar naar beneden

Hier zien we Will op de derde pitch, oftewel heel steil stuk, van \"Spray On\", zoals Tim deze route heeft genoemd. Hij heeft net ongeveer 20 meter horizontaal geklommen, en hangt in een hoek van ongeveer 40 graden. Dit was de eerste keer dat een dergelijke klim werd uitgevoerd en het was grensverleggend, omdat het behoorlijk wat zwaarder was dan traditionele ijsroutes.

Ik wilde laten zien hoeveel kracht het van Will vergde om de ijsgrot te beklimmen en het moment vastleggen waar hij een is met de berg, bungelend naast de ijsdolken in dit unieke en surrealistische landschap.
Pinterest Tumblr

Christian Pondella

Christian Pondella fotografeert extreme sporten in extreem weer.
Lees meer

Welke van Christian's foto's is jouw favoriet, en waarom?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.