#reizen

Laat de Zon Niet Ondergaan

Favoriete Foto's van een Trektocht door Cambodja

Laat de Zon Niet Ondergaan

Afgelopen november heb ik 10 dagen lang mijn vriend, Sam McGoun gevolgd terwijl hij meer dan 701km door Cambodja rende, fietste en zwom, om geld op te halen voor de studenten aan de Sala Bai Hotel & Restaurant School in Siem Reap, en om de strijd tegen mensensmokkel te steunen.

Sam fietst de zonsondergang tegemoet onderweg naar Battambang

Gedurende het avontuur maakte ik meer dan 7600 foto's van de ervaringen die Sam, mijn crew en ik opdeden. Alleen al het editen van een dergelijk volume data tot een wat beter hanteerbaar aantal van een paar honderd foto's is een enorme opgave. En maar een paar favorieten kiezen is vrijwel onmogelijk.

Toen ik echter door de ongeveer 500 beelden van mijn geselecteerde shortlist heenbladerde kwam een handvol foto's steeds bovendrijven. En bijna allemaal hadden ze een ding gemeen: schitterend zonlicht op de achtergrond. Deze paar beelden van Sam in de late namiddag en vroege avond zijn een paar van mijn favorieten.

Sam loopt langs een brugwand langs de rand van het spoor bij de beroemde Battambang bamboetrein

Zoals iedere fotograaf zal beamen is het meest cruciale ingrediënt van een echt fantastische foto de belichting. De beste beelden maken altijd op interessante en krachtige wijze gebruik van licht. Dramatisch licht kan zelfs de meest alledaagse onderwerpen uitzonderlijk doen lijken.

Tegen de zon in fotograferen, met backlight als visueel effect, is een compositie- en belichtingstechniek waar ik al jaren mee experimenteer. Het gaat recht in tegen een van de meest fundamentele \"regels\" van de fotografie - altijd de zon achter of naast je houden; maar ik houd van de zachtheid die een onderwerp krijgt als gevolg van het vlammen van de zon. Het is het etherische, nostalgische effect dat ervoor zorgt dat ik blijf experimenteren met deze fototechniek.

Sam eindigt de dag sterk terwijl hij Chom Bok in rijdt

Om dit soort foto's te maken stel ik mezelf zodanig op dat mijn lens direct naar de zon gericht is. Ik focus op mijn onderwerp, meet het frame en overbelicht het beeld een volle stop of meer, afhankelijk van hoe fel het zonlicht is. De hoek van de zon heeft heel veel invloed op de warmte, het contrast en de structuur van een foto. Bovendien worden door het overbelichten de highlights op de achtergrond gedoofd en zorgt het ervoor dat er nog steeds details zichtbaar zijn van het onderwerp op de voorgrond, zodat hij niet alleen in silhouet te zien is. Ik bouw dit soort beelden graag op zodat de zon net aan de rand van het frame te zien is, of van achter mijn onderwerp het beeld in knalt, zodat er een prachtige gouden gloed over mijn foto ontstaat.

Hoewel ik trots ben dat ik veel verschillende soorten foto's kan maken ben ik me er ook van bewust dat ik mijn individuele stijl altijd moet blijven slijpen en verbeteren, om een eigen, unieke, fotografische stem te realiseren. Dit is een van mijn voortdurende doelen, omdat mijn blik zich continu ontwikkelt en mijn inspiratie nooit hetzelfde is. Het creëren van een portfolio van beelden die backlight als een creatief middel gebruikt is een poging om een eenvoudige, maar gedenkwaardige, persoonlijke fotografische handtekening te ontwikkelen.

 

Ga naar http://www.touchsalabai.com voor meer informatie over Same en Sala Bai.
Pinterest Tumblr

Scott A. Woodward

Scott A. Woodward's unieke vertellende fotografiestijl legt echte emoties vast en vertelt een verhaal in een enkel beeld.
Lees meer

Hoe kies jij je favoriete foto van een reis?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.