#reizen

Koud en Grijs, Warm en Kleurrijk

Groenland's Verrassende Landschap en Cultuur is een Studie in Contrasten

Koud en Grijs, Warm en Kleurrijk

Groenland was een bestemming vol verrassingen. Het landschap is veelzijdig en indrukwekkend, maar de bezoeken aan de kleine dorpjes maakte de ervaring echt uniek. Geniet van deze fotografische reis.

**Het Illulisat knuppelpad naar de werelderfgoed- locatie **

Ilulissat bevindt zich in het westen van Groenland, 200 km ten noorden van de poolcirkel. Hier kun je over een knuppelpad lopen door de pooltoendra om de Ilulissat Ijsfjord te beleven, een werelderfgoed-locatie. Dit fjord herbergt gigantische ijsbergen die zijn afgebroken van Sermeq Kujallec, een van de meest actieve gletsjers ter wereld.

Ilulissat Icefjord

Het is de moeite waard om 's ochtends vroeg het knuppelpad te volgen om bij dit uitzicht op de Ilulissat Icefjord aan te komen. Sommige ijsbergen in de baai zijn groter dan flatgebouwen. Er staan een picknicktafel en parkbankjes op een heuvel zodat mensen comfortabel kunnen zitten terwijl ze van het uitzicht genieten. Kleed je wel warm aan - je bent tenslotte nog steeds in het Noordpoolgebied.

Paamiut

Groenland kan heel grijs en donker zijn. We merkten dat de meeste dorpjes heel kleurrijke huizen en gebouwen hadden. Deze felgekleurde muur in het dorpje Paamiut vrolijkt een druilerige dag op.

Noorse Ruïnes

In de 12de eeuw vestigden zich vikingen op Groenland. Erik de Rode noemde het Groenland om kolonisten aan te trekken. De Hvalsey-kerk in het zuiden van Groenland is een van de best bewaard gebleven Noorse ruïnes.

Skoldungen Island’s Verlaten Dorp

Veel Inuit-nederzettingen in Groenland zijn opgeheven toen de regering mensen liet verhuizen naar steden zoals Nuuk, de hoofdstad, of het zakelijke centrum Sisimiut. Het voelt een beetje griezelig om een verlaten dorp te bezoeken. Er is veel achtergelaten. Schoenen en speelgoed liggen overal, bedden zijn onaangeroerd, en gebouwen staan er bij alsof ze wachten op de terugkeer van hun eigenaren. Het lijkt net of iedereen plotseling is vertrokken en geen tijd had om in te pakken.

Kerken

In heel Groenland staan veel kerken - je zult er in bijna elk dorpje wel een aantreffen. Ze staan meestal hoog op een heuvel of hebben het beste uitzicht van het dorp. Het is een ontmoetingsplek voor de bewoners. De kerken zijn heel curieus en pittoresk, en hebben hun traditionele uiterlijk door de eeuwen heen bewaard.

Sledehonden

Sledehonden vormen nog steeds een groot deel van de cultuur van Groenland. Er zijn geen wegen die de steden en dorpen van Groenland verbinden, dus als iemand de stadsgrenzen achter zich laat bevindt hij zich op de poolijskap. Mensen jagen met hun sledehonden, en gebruiken ze in de winter als vervoer.

Adembenemend Poollandschap

Groenlanders weten hoe je een schitterende locatie kiest. Gigantische bergen met besneeuwde toppen torenen uit boven dit dorp. Het is een meedogenloze omgeving, maar de bevolking floreert hier.

Typisch Dorp

Als je per schip aankomt is dit de aanblik van veel dorpen. Kleurrijke huizen op rotsige stranden begroeten ons. Het is onmogelijk om op Groenland per auto to reizen, dus de manier om het land te verkennen is per expeditieschip of per vliegtuig. Wij raden je een schip aan - je krijgt de kans om veel verschillende dorpen te bezoeken en ontmoet de bewoners.

Itilleq

Itilleq is een klein dorpje dat zich precies op de Noordpoolcirkel bevindt. Er wonen ongeveer 150 mensen in dit dorp; de meesten vissen, jagen of werken in het toerisme. De dorpsbewoners daagden ons schip uit voor een vriendelijke voetbalwedstrijd en nodigden ons uit voor thee en gebak. Het is een heel bijzondere plek om te bezoeken, en opmerkelijk mooi.

Groenland verraste ons op veel manieren. Het kleurrijke oranje, groen en geel van de Arctische toendra vormden een prachtig contrast met de grimmige lucht en besneeuwde bergtoppen. De mensen waren vriendelijk en gastvrij. Hoewel het buiten koud was voelden we warmte in onze harten tijdens onze reis door dit nog nauwelijks verkende land aan de top van de wereld. 
Pinterest Tumblr

Dave and Deb Bouskill

De Planet D inspireert avontuur bij iedereen. Dave en Deb zijn twee van de meest gepassioneerde reisverhalenvertellers, die de wereld met de ene ervaring na de andere verkennen.
Lees meer

Welk land zou jij willen bezoeken en verkennen?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.