#mensen

Verandering is de Enige Constante

Een Cambodjaanse Monnik Komt na 45 Jaar Terug naar een Tempel

Verandering is de Enige Constante

Dit verhaal is een voorbeeld van Kike Calvo’s National Geographic serie \"Dromen van de Wereld\" waarin hij interessante mensen portretteert die hij ontmoet tijdens zijn reizen

\"Ik was nog jong toen ik hier voor het laatst was. Het was, misschien, 45 jaar geleden” zei de 60 jaar oude boeddhistische monnik Tak Tak zachtjes, terwijl hij de stille grandeur van de Ta Prohm-tempel in Angkor, Cambodja aanschouwde. 

\"Er waren veel meer bomen, grotere planten die zich om de oude muren slingerden\", zei Tak Tak terwijl hij naar de bas-reliefs keek en zich de emoties herinnerde die hij voelde tot hij de tempel voor het eerst zag als samaner (śrāmaṇera of novice).

Hoewel zijn klooster, Phras Ang Tep, nog geen vijf kilometer van Ta Prohm ligt is dit pas zijn tweede bezoek aan de tempel. \"Het kloosterleven is strict gereguleerd en men dient zich aan de regels te houden. Ik mag naar buiten, maar alleen bij bepaalde gelegenheden,\" zei Tak Tak, onzeker, en nogal onbezorgd, over de volgende keer dat hij het indrukwekkende Werelderfgoed uit de achtste eeuw in Angkor weer kan zien, terwijl het zich zo dichtbij bevindt.

Terwijl jaarlijks ruim twee miljoen toeristen zich over de wereld haasten om de ruïnes te zien, wetenschappers hard werken aan het conserveren van de structuur, en plunderaars een kans wagen om een stukje heiligheid te pakken te krijgen weet Tak Tak dat het onvermijdelijk is dat Ta Prohm zal blijven veranderen.

\"Alles verandert continu. Alles stroomt. Dat is de leer van vergankelijkheid,” zei Tak Tak. \"Het is mijn droom dat er meer boeddhistische monniken komen. Ik zou graag een leider willen worden in de traditie van het Theravada-boeddhisme om een gids te zijn voor nieuwe generaties, om hen te onderwijzen en te inspireren om de regels van Boeddha te respecteren.\"
Pinterest Tumblr

Kike Calvo

Kike Calvo is een bekroond fotograaf en tweetalige Spaanse journalist, fotograaf en auteur.
Lees meer

Heb jij wel eens een plek uit je jeugd bezocht? Hoe was het veranderd?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.