#sport

Big Wave Hunting

Ongelooflijke Foto's van Legendarische Golven

Big Wave Hunting

Spontane surf-foto's

Deze foto werd in oktober 2012 in Peahi (oftewel Jaws), Maui, genomen, vroeg in het grote-golven-seizoen. Ik volgde thuis het weerbericht en was verbaasd toen ik de meldingen van de weerboeien las: er hadden zich flinke golven ontwikkeld en de wind stond gunstig. Ik besloot op het laatste moment om te gaan en moest uiteindelijk een eerste-klas-ticket kopen om de volgende ochtend bij Jaws te kunnen zijn. Nadat ik was geland ging ik meteen naar de haven waar een jetski op me wachtte. Twee uur later fotografeerde ik deze legendarische peddelsessie met surfkampioen Shane Dorian bij Jaws.

Twilight Surfer

Vroeg in de ochtend op Sumatra met het Oakley-team. We sprongen nog voor zonsopgang het water in om nog wat opnames met flits te maken. Tijdens een mooie set sprong professional-surfer Adriano De Souza in een grotere golf. Ik wist op dat moment dat ik daar weg moest om uit de impactzone te komen, maar ik wilde die snelle foto niet missen. Ik ben enorm blij dat ik bleef waar ik was, want zo kon ik deze geweldige hoek met de zonsopgang op de achtergrond vastleggen. Maar mijn intuïtie was juist: direct nadat ik deze foto had genomen, kwam de golf op me af. Maar deze juweel van een foto was het wel waard.

Red Code

Deze dag zal ik nooit vergeten. Ik volg de sterke deining van Teahupoo al sinds 2006, maar had nog nooit weerkaarten zoals op die bewuste dag gezien. Ze noemden het Red Code en dit wilde ik voor geen geld missen! De enorme golven waren zo heftig dat de Billabong Pro Tahiti werd afgelast en de kustwacht de jachthaven sloot. Een paar van de moedigste big-rider-surfers namen toch het risico om het tegen deze indrukwekkende golven en omstandigheden op te nemen. Op deze foto, waar zag hoe de golf zich ontwikkelde, was hij lelijk en massief. Ik had nog nooit in mijn leven zulke monsterlijke golven gezien. Toen Everaldo \"Pato\" Teixeira viel, leek het er op dat de golf hem zou verslinden. Maar hij hield zijn hoofd koel, bleef in positie en bereed de golf die alle verwachtingen zou overtreffen.

De Golven van het Decennium

Fiji, augustus 2012, Tavarua Island. Alle factoren voor het perfecte big-wave-surfen kwamen samen – sterkte en richting van de golven, de wind die offshore afnam en draaide, waardoor we op grote golven en perfecte barrels werden onthaald. Big-wave-riders van over de hele wereld kwamen hierheen voor de beste omstandigheden die Cloudbreak ooit heeft gehad.

Dream Wave

Deze foto doet me altijd denken aan de tijd toen ik nog jong was, dagdroomde over grote golven en de perfecte barrel in mijn notitieboekje tekende.

Mijn Uitrusting

Als surf-fotograaf heb ik betrouwbare – en waterdichte – bescherming voor mijn uitrusting nodig. Ik heb mijn eigen aangepaste waterdichte behuizing voor mijn camera, lens en flits gebouwd. Als het om geheugenkaarten gaat, vertrouw ik alleen op SanDisk.
Pinterest Tumblr

Fred Pompermayer

Fred Pompermayer is een bekroonde fotograaf die gespecialiseerd is in extreme actiesporten.
Lees meer

Welke extreme uitdagingen ben jij al aangegaan voor de perfecte foto?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.