#reizen

900 Mijl Herinneringen.

Twee reizigers. Twee fietsen. Een maand in Atlantisch Canada.

900 Mijl Herinneringen.

Tijdens de tweede week van een fietstocht is er een moment dat er iets moois begint te gebeuren.

Je lichaam legt zich erbij neer dat het vijf tot acht uur per dag moet werken, en na de eerste pijntjes hebben je spieren een staat van warme, pezige veerkracht bereikt. Je brein lijkt te vertragen en gelijk te gaan lopen met de snelheid van de aandrijflijn waardoor de lange stukken vlakke bosrand je niet meer vervelen, en je telt de afstand tot de volgende pit stop niet meer af. En je hebt genoeg van het land doorkruist om de natuurlijke glooiing van het terrein te gaan zien, van rotsachtige kustlijn tot riviervallei tot dennenheuvels en steeds maar verder, voorbij de volgende bocht in de weg.

In de zomer van 2008 maakten mijn vrouw en ik een fietstocht van een maand door de Atlantische Canadese provincies Nova Scotia, Prince Edward Island en New Brunswick. Dit is wat er vijf jaar later van over is.

Alle foto's door Aya Padron

Op het meest fundamentele niveau is een toertocht per fiets een les in zelfvoorziening. Je bent wat je bij je hebt: kleren, tent, eten, water, kookgerei, entertainment en de spullen om het allemaal te repareren als er iets mis gaat. Totaal gewicht van de uitrusting: 39 kg.

 

Je plant vrij veel van tevoren: het traject, mogelijke plaatsen om te stoppen, waar je de voorraden aan kunt vullen - maar een fietstour laat ook de nodige ruimte voor spontaniteit. Aan het einde van onze eerste volle dag fietsen besloten we onze eerste slaapplek voorbij te rijden en vonden in plaats daarvan deze herberg op Cape Sable Island. We mochten van de eigenaar in haar tuin kamperen en gebruikmaken van de faciliteiten voor een \"donatie\" van $20.

 

Atlantic Canada heeft een prachtig systeem van provinciale parken. Dit was het uitzicht van onze kampeerplek op The Islands, net buiten Shelburne, waar de Roseway River uitmondt in Shelburne Harbour.

 

Voor het overgrote deel was er vrijwel geen verkeer. Deze provincies hebben over het algemeen grote snelwegen waar veel rustigere en veel meer pittoreske lokale wegen naast lopen. Toch wordt het een gewoonte om in je spiegel te kijken als je een auto aan hoort komen. Ik kreeg zelfs last van \"spiegel-ontwenningssyndroom\" als ik niet op mijn fiets zat - naar beneden kijken naar mijn linkerhand en een achteruitkijkspiegel die er niet was.

 

De tijd na het opzetten van de tent wanneer je op het kampeerterrein uit de douche stapt kan de fijnste tijd van de dag zijn, vooral als je meer afstand hebt afgelegd dan je verwacht had. Je kunt voelen hoe je lichaam zich ontspant, weer energie oplaadt voor de rit van morgen, of een wandeling in de namiddag.

 

Zo'n dag hadden we in South Harbour, Cape Breton Island. Met 53 kilometer heuvels achter ons kwamen we aan bij Hideaway Campground waar we kampeerplekken met vergezichten over de oceaan aantroffen. De eigenaars hadden toevallig ook de exclusieve rechten om de oesters in de nabijgelegen Aspy Inlet te oogsten. We kochten een dozijn geopende oesters in het campingkantoortje.

 

Een groot deel van de rit volgden we kustlijnen, en in Nova Scotia betekende dat kale, rotsige heuvels en open dennenbossen, met iedere zoveel kilometer oude vissersdorpjes en vuurtorens. Dit is Peggy's Cove, een van de bekendere (en meer bezochte) nederzettingen.

 

Maar op Cape Breton Island, dat ten noordoosten van het echt Nova Scotia ligt, gebeurt er iets anders. Binnen 500 meter verheffen zich ineens bergen die bij de oceaan eindigen in dramatische kliffen. De weg rondom Cape Breton Highlands National Park wordt de Cabot Trail genoemd en is een internationale bestemming voor fietsers.

 

De Cabot Trail bestaat geheel uit lange stukken bergop en afdalingen. Aan de noordwestkant kun je French Mountain zien, met wandelaars op de Skyline Trail op de top. Ook een afleiding: elanden op de weg.

 

Na overvloedige zonneschijn langs de zuidkust van Nova Scotia werd het weer op Cape Breton zwaarmoediger, wat leek te passen bij het landschap. Dit was het uitzicht van onze kampeerplek in Englishtown, richting het noorden en Cape Smokey.

 

De regen kwam met bakken naar beneden toen we Chéticamp inreden, horizontaal vanaf het water, en dreigde ons van de smalle berm tussen het verkeer op de tweebaansweg te duwen. De eigenaar van de B & B waar we die nacht sliepen leek wel vaker bibberende drijfnatte toeristen te zien die regenplassen maakten op haar veranda.

 

Het plannen van de volgende etappe was deel van het dagelijkse ritueel. Kies een route, markeer een camping, reken de afstand uit. Hier zijn we bijna in Charlottetown.

 

De rest van de tocht probeerden we de regen te ontwijken (al lukte dat zelden). Hoewel het ellendig klinkt, en op deze foto zien we er ook zo uit, is fietsen in de regen vreemd genoeg bevredigend. Als je eenmaal doornat bent kun je niet natter worden, en je weet dat je de hele uitrusting zo goed mogelijk waterproof gemaakt hebt, dus blijft er niets anders over dan er van te genieten zoals een kind zou doen.

 

Dit beeld is een bijna perfecte herinnering aan onze rit over Prince Edward Island — glooiende groene heuvels, wilde bloemen, regenkleding en de beweging van de weg.

 

Soms kan het einde van een trip veel minder emotioneel beladen zijn dan het begin. Deze keer niet. Bij het kampvuur tijdens onze laatste nacht in New Brunswick, terwijl we terugkeken naar de kaart en de bijna 1450 kilometer die we hadden afgelegd, voelde ik me ontzettend dankbaar. Klaar om naar huis te gaan, maar voor altijd verbonden met deze plek, zoals dat alleen kan als je met 27 km/h reist.
Pinterest Tumblr

Hal Amen

Hal heeft in Zuid Korea gewoond, in Bolivia en Argentinië, en heeft zich nu gevestigd in Austin, Texas. Hij is mede-auteur van Koreaans voor Beginners en Mijn Eerste Boek Koreaanse Woorden.
Lees meer

Welke van deze foto's is jouw favoriet?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.