#reizen

15 Momenten die Bepalend Zijn voor een Road Trip

De Reisfasen die Iedereen Meemaakt

15 Momenten die Bepalend Zijn voor een Road Trip

Zoals de hip-hop band Atmosphere opmerkt, road trips \"worden head trips\". Het lijkt wel alsof je in je eigen film zit; de constante voorwaartse beweging geeft alles een filmisch effect, een ingebouwd relaas op de maat van wat er door je speakers klinkt, en het constant veranderende uitzicht, het glooiende terrein, de steden en snelwegafslagen, de weg een tunnel waarop je fantasieën worden geprojecteerd. 

Typisch is dat als we terugkijken op deze reizen, de gebeurtenissen zich gaan schikken rond bepaalde momenten. En deze momenten zijn bijna altijd dezelfde archetypen.

1. Inspiratie

Foto door Unhindered by Talent

Meestal is de inspiratie voor een road trip onopmerkelijk, wat op zich later een goed verhaal kan worden: “Ik zag ergens een foto van Mesa Verde National Park (of Denali, of de Badlands).” Soms heb je een duidelijk doel, zoals Burning Man or Coachella bezoeken.

2. Voertuig

Foto door Bev Goodwin

Er zit geen logica achter hoe het zich ontwikkelt. Waar je heen gaat. Wie er meegaat. Maar de ene vraag die altijd centraal staat: Met welk voertuig ga je? Heel even droom je over het VW busje of de camper van een vriendin. Bel haar. Ze zegt dat de versnellingsbak vervangen moet worden. Wat denk je van je eigen oude barrel? Minder ruimte. Zou ze het überhaupt wel halen? En dan lijkt het net of \"ze\" tegen je praat. Ze zegt dat ze wil gaan, dat ze moet gaan. We kunnen dit. Kom op, we gaan.

3. Planning

Foto door Anders Ljungberg

En dan wordt het echt serieus. Je bekijkt atlassen en Google Earth. Je verzamelt kampeerspullen, en bedenkt welke bestemmingen je op de heenweg en de terugweg kunt bezoeken. Als je het goed doet - plaatsnamen roepend bij je tweede pitcher bier bij Mamacita’s of met je reisgenoten en kaarten uitgespreid op de salontafel, met draaiende ventilatoren op een warme nacht vroeg in juni - kan het bijna voelen alsof je al bent vertrokken.

4. Inpakken

Foto door Jennie & Jacques

Er is altijd iemand die te veel mee wil nemen, en zoveel ruimte is er gewoon niet; dat is het probleem, vooral als je de honden meeneemt (en dat moet, want anders klopt het gewoon niet). Er moeten zware beslissingen genomen worden. Als we alleen gaan surfen en kayakken past het allemaal wel, toch? Maar je kunt nog zomerskiën op de gletsjers in de Rocky Mountains. Hoe zit het met de winterspullen? Fietsen? Hoeveel gitaren/mandolines/harmonica's/handtrommen mogen er mee?

5. De opwinding van het vertrek

Foto door Cameron Parkins

Je bent er eindelijk uit. En dan bedenk je een ambitieus plan om te vertrekken om 6AM, voor het verkeer in Atlanta uit, maar verdomd, je bent te laat opgebleven en verslaapt je een paar uur. Wat maakt het uit? Je bent onderweg. Je beseft dat je partner echt een fantastisch talent heeft om de juiste muziek te kiezen voor het begin van een road trip. Wie zou gedacht hebben dat Sketches of Spain van Miles Davis perfect zou klinken om 8:15 AM op Georgia Highway 400?

6. Monotonie

Foto door Chase Elliott

Maar na een paar uur neemt de opwinding van het vertrek al wat af. Je beseft waar je aan begonnen bent: heel veel rijden, heel veel uit het raam kijken en denken. Het haalt vreemde herinneringen naar boven aan reizen uit je jeugd, schijnbaar eindeloze tochten naar Richmond, Virginia om je grootouders te bezoeken, het gevoel van oneindig zitten. Je vraagt je nu af hoe je dat deed zonder smartphone.

7. De eerste nacht

Foto door Zach Dischner

Maar als je lang genoeg gereden hebt is de eerste nacht een soort ceremonie die werkt als een katalysator, alsof je door een soort portaal bent gegaan. Misschien besluiten je reisgenoten om gewoon door te blijven kachelen door Kansas of Texas of waar dan ook, iedereen in de maat en knikkebollend tijdens een 10 uur durende dubstep marathon. Elke keer vraag je je af of je zou moeten stoppen, en of de campings in de nationale bossen de moeite waard zijn. En misschien, geheel bij toeval, ga je van de weg af en parkeer je op een lege grasvlakte. Het is uitgestorven, en het voelt goed om jullie instrumenten te pakken en te gaan jammen, terwijl je bedenkt dat het bijna onmogelijk is dat je 15 uur eerder nog gewoon thuis was.

8. De eerste ochtend

Foto door Zach Dischner

Het voelt anders als je onderweg wakker wordt. Je kruipt terug in je truck, stijf en met vermoeide blik, en je vraagt je af wie er nog meer wakker is geworden in dit landschap, en dat het bijna de moeite waard zou zijn om vanochtend gewoon te chillen, met een frisbee te gooien en nog een beetje rond te kijken. Maar jullie moeten verder.

9. Eerste blik op de poort

Foto door Vicente Villamón

Na nog even flink door te hebben gezet en met het gevoel dat je aan het einde van je geduld bent gekomen werp je dan eindelijk die eerste blik op datgene waar je naar op weg was: de Front Range die opdoemt boven het westen van Kansas, de eerste badland-formatie in South Dakota, de overgang van prairie naar de glooiende heuvels van de Appalachen. De drempel of de poort naar je doel. Misschien betekent het dat je nog twee dagen onderweg bent. Maar je zit nu helemaal in het tempo, en dit moment - tot aan het liedje dat je op de radio hoort - verankert zich in je geheugen.

10. Pech

Foto door Zach Dischner

Maar het is onvermijdelijk - er komt altijd een onverwachte wending. Pech, een lekke band, een oververhitte radiator, een verloren portemonnee, een bijna-ongeval, een omslag in het weer, de I-40 Highway afgesloten door een aardverschuiving. Iets dat het tempo er helemaal uithaalt. Nu moet je omrijden. Je plannen onderbreken. Het resultaat is dat jullie de nacht doorbrengen in een vreemde stad. Gardnerville, Nevada. Watkinsville, Georgia. Maar na het zien van de bergen, of welke poort het ook was waar jullie doorheen gegaan zijn, het lijkt bijna alsof het zo moest zijn dat jullie hier pech kregen. Jullie komen volkomen onverwacht terecht op een house-feest. En uiteindelijk blijven jullie ook de volgende dag - zo maar.

11. In de flow

Foto door Srikanth Jandhyala 

Maar nadat jullie de weg weer op zijn gegaan, en route naar waar dan ook, krijg je langzaam het gevoel dat er een soort sweet spot ontstaan is. Je praat er niet over, want dat zou er op een of andere manier afbreuk aan doen, maar je geniet ervan dat het inpakken en inrichten van de auto zo veel soepeler en sneller gaat, en dat de timing voor stops naadloos verloopt met de hele crew. Het is alsof jullie je niet langer haasten en op deze manier super \"productief\" zijn geworden in de manier waarop jullie kamperen, koken, schoonmaken, reizen.

12. Climax

Foto door Zach Dischner

Misschien is het een enkele gebeurtenis, de culminatie van die lange reis van Boston naar Malibu, en terwijl je op de golf afrolt zie je de net de Malibu Point breken. Of misschien is het een lange uitzinnige week op Burning Man, of een originele ontmoeting met je vrienden om een deel van de Pacific Coast Trail af te lopen. Wat het ook is, het hoogtepunt is het moment waarop je niet meer in de auto zit maar staat op een plek die voelt alsof je in een volledig andere wereld bent dan toen je dagen geleden vertrok.

13. De omslag

Foto door Ian Mackenzie

Je probeert er niet aan te denken (en er vooral niet over te praten), maar je weet dat de dag dat jullie aan de terugreis moeten beginnen op komst is. Je denkt aan muzikanten op tournee, makers van reisdocumentaires en journalisten, en fantaseert over hoe het zou zijn om voor altijd onderweg te zijn. En dan besluiten je reisgenoten - met wie je nu praat in een eigen taaltje dat tijdens deze trip ontstaan is - dat jullie morgen naar huis gaan. Nog een dag blijven zou het alleen maar moeilijker maken.

14. Flink doorrijden

Foto door Neil Alejandro

Maar jullie veranderen van gedachten. In plaats van vertrekken besluiten jullie zo lang mogelijk in de Rockies of op de Playa of het Olympic Peninsula te blijven, en dan met een marathonrit in een enkele blow-out weer dwars door de US terug te rijden, met de honden helemaal uitgeteld achterin. Vreemd genoeg, als je terugdenkt aan die ellendige tijd met veel te veel cafeïne kan het zijn dat dit juist het meest memorabele moment is. Je voelt een vreemd soort voldoening dat je besloten hebt om er gewoon voor te gaan.

15. Thuiskomst

Foto door Cameron Parkins

Als je het goed gedaan hebt en je rijdt de buitenwijken van de stad weer in, voelt het net alsof je er aankomt als een reiziger. De straten, je appartement, je kamer: alles lijkt een beetje kleiner, of misschien zelfs bizar. Als je het goed voor elkaar hebt, heb je iets in de koelkast laten staan, flessen van het een of ander, iets waardoor je vermoeide ogen kunnen slapen, iets voor een laatste ceremonie. Jullie voertuig heeft inmiddels een andere naam. Jullie hebben ten minste een of twee nieuwe aanvullingen op de uitrusting, en een paar tattoos. Natuurlijk zijn er onderweg ook dingen kwijtgeraakt. Over het algemeen gaat het uitpakken een stuk soepeler en sneller dan het inpakken. Je hebt weer geleerd onafhankelijk te zijn. Het is een beetje triest; je wilt de volgende trip alweer gaan plannen. En dat ga je ook doen.

Dit artikel is ook te vinden op Matador Network. ** Matador Network is een nexus van reizen, cultuur en verhalen van over de hele wereld, en de grootste onafhankelijke reisverhalensite op het internet.
Pinterest Tumblr

David Miller

David Miller is de Senior Editor van Matador (in 2010 en 2011 winnaar van de Lowell Thomas Award voor reisjournalisme) and leerplan-directeur bij MatadorU.
Lees meer

Welke road trip momenten herken je?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.