#reizen

13 Klassieke Reismomenten

Waar We Ook Naartoe Gaan, We Maken Dezelfde Iconische Momenten Mee

13 Klassieke Reismomenten

Waar we ook heengaan, onze reisherinneringen organiseren zichzelf rond archetypische gebeurtenissen die bijna alle culturele grenzen passeren. Deels omzwervingen van een held, deels paradijs voor een gek, reizen staat voor vertrekken en terugkomen met herinneringen en verhalen die bepalend voor ons zijn. 

1. Je vertrekt zo vroeg dat het lijkt alsof je droomt

Foto door Bob Jagendorf

Een van de fantastische dingen aan reizen is hoe het onze normale patronen en cycli verstoort. Soms is het simpelweg heel vroeg in de ochtend vertrekken, van huis te gaan op een tijd dat je dat normaal nooit doet, en dingen zien die je normaal niet ziet: dat moment kan voelen als een droom, bijna als een herinnering terwijl je het beleeft.

2. Je begint een episch gevoel te krijgen

Foto door Benson Kua

Als je al eenmaal in het vliegtuig zit en opgestegen bent krijg je als vanzelf een episch gevoel. Het is deels zo geweldig door het aantal mensen - van vliegtuigmonteurs tot verkeersleiders tot technici tot het bedienend personeel - zowel zichtbaar als achter de schermen die dit moment van vertrek zo moeiteloos laten lijken. En deels gewoon dat je duizenden meters boven de grond vliegt.

3. Je vindt reisgenoten

Foto door Beraldo Leal

Een van de fijnste momenten tijdens het reizen is als je een groep vrienden vindt. Voor jonge reizigers gebeurt dit vaak bij een jeugdherberg, een camping of door couchsurfing. De helft wordt hierbij bepaald door lichaamstaal, een bepaalde blik in je ogen, een onda zoals je het in het Spaans zou zeggen. Een verlangen naar verbondenheid met andere mensen om je ervaringen met hen te delen.

4. Je hebt een van de meest boeiende gesprekken van je leven met zo maar een vreemdeling die je nooit meer zult ontmoeten

Foto door Jesslee Cuizon

Gesprekken met vreemden onderweg kunnen fascinerende, onvergetelijke momenten zijn waarbij je je niet druk maakt over hoe je klinkt of jezelf voordoet, waardoor er iets spontaans en origineels tevoorschijn komt

.### 5. Je komt terecht op een plek die je je nooit had kunnen voorstellen

Foto door M. Lazarevski

Meestal draait reizen om een bepaalde bestemming, zoals Korfoe, Griekenland. Maar het is altijd een onverwachte reeks gebeurtenissen - het aanbod van een nieuwe vriend om een boottocht naar Lefkada te maken - die leiden naar een plek die alle verwachtingen die je misschien had ver te boven gaat.

6. Je voelt je ontzettend alleen

Foto door Tony Hisgett

Ondanks de ontmoetingen met nieuwe vrienden en het bezoeken van nieuwe plekken leidt lang en uitvoerig genoeg reizen altijd tot momenten van eenzaamheid. Tijdens deze momenten van zelfanalyse realiseren we ons soms dingen die we thuis over het hoofd hebben gezien, of als vanzelfsprekend hebben beschouwd.

7. Je maakt jezelf bang

Foto door Jon Rawlinson

Je hoeft niet van een klif af te springen. Er kunnen zich onderweg allerlei dingen voordoen die je hart sneller doen kloppen. Een buschauffeur in Brazilië die op twee wielen door de bocht scheurt, of het besluit om op te staan en voor 200 mensen \"Maggie May\" te zingen. Grote kans dat je niet echt op reis bent als je jezelf niet tenminste een paar keer angst aanjaagt tijdens een trip.

8. Je realiseert je dat je de omgeving begint te kennen

Foto door Armando Maynez

Er komt een moment, laten we zeggen als je in de middagzon zit op een plein aan de Calle Defensa na twee weken in Buenos Aires, dat je je ineens realiseert dat de plek je na dagen door de straten te hebben gestrompeld ineens bekend voorkomt; je krijgt er een soort teder gevoel voor.

9. Je wordt eraan herinnerd dat armoede vrijwel overal bestaat

Foto door Nathan Hayag

Het kan Toronto zijn, een klein stadje in Patagonië of de straten van San Francisco. Het heerlijke gevoel van reizen wordt bijna altijd wel een paar keer verstoord door een doordringende hint die je eraan herinnert dat heel veel mensen minder goed bedeeld zijn.

10. Je observeert levensstijlen waar je niets van begrijpt

Foto door Graeme Law

Behalve het zien van verarmde mensen zijn de reismomenten die de meeste indruk maken soms wanneer we mensen zien leven op plekken of op manieren die we alleen registreren zonder ze te kunnen begrijpen, zoals deze sloppenwijk op een vuilnisbelt in Ica, Peru.  

11. Je ervaart alles als in een waas

Foto door Robert S. Donovan

Na een aantal vluchten en tussenstops en meer vluchten en busritten en hotelkamers en shuttlebussen en kaartlezen kan reizen gaan voelen alsof het zich in een parallelle tijdzone afspeelt, wazig en zonder scherpe randen.

12. Je hoort de beste muziek die je ooit gehoord hebt

Foto door Christian Holmér

Soms wordt het aangewakkerd doordat je een bekende band ziet, maar dan in een andere cultuur; soms is het gewoon een ontroerende tekst van een straatmuzikant, de manier waarop het ritme zo onbekend is, maar je ervaringen op dat specifieke moment zo perfect beschrijft.

13. Je ontmoet iemand die je hart breekt

Foto door Ariadna Bruna

Misschien gebeurt het niet op iedere reis, maar de meeste mensen die lang genoeg reizen maken onderweg romantische ontmoetingen mee, sommige bijna raak, sommige slechts onbeantwoorde verliefdheden, sommige verwezenlijkt, sommige compleet verpest. Hoe dan ook, de meeste zullen je je leven lang bijblijven.
Pinterest Tumblr

David Miller

David Miller is de Senior Editor van Matador (in 2010 en 2011 winnaar van de Lowell Thomas Award voor reisjournalisme) and leerplan-directeur bij MatadorU.
Lees meer

Welke van deze momenten heb jij beleefd tijdens het reizen?Deel Jouw Verhalen Instagram

Gebruik de hashtag #sandiskstories om kans te maken op publicatie op deze site.

Schrijf je in voor speciale aanbiedingen!

Ontvang speciale aanbiedingen en fotografietips van SanDisk.